OPZ weer de grootste

22 maart 2018
Joop Berendsen (l.) en Peter Kramer van OPZ vieren dat ze opnieuw de grootste zijn

Ouderenpartij toch weer de grootste

Het Zandvoortse electoraat heeft gesproken! De uitslagen van de woensdag gehouden gemeenteraadsverkiezingen waren in meerdere opzichten verrassend te noemen. Zo was de opkomst met 57% de hoogste sinds 1994 (60,1%), maar vooral opvallend was dat alle nu nog zittende partijen stuk voor stuk procentueel hebben verloren. Ook de Ouderenpartij Zandvoort, die desondanks opnieuw de grootste partij van Zandvoort is.

OPZ begon de afgelopen raadsperiode met 5 zetels, raakte er onderweg 3 kwijt, maar is toch weer de grootste met 4 zetels, ondanks een verlies van 6,5%. De VVD eindigde opnieuw als tweede. De liberalen stonden aan het begin van de avond nog op winst, halverwege 100 stemmen voor op OPZ, maar moesten uiteindelijk toch nog 0,6% inleveren en kregen 135 stemmen minder. D66 verloor aanvankelijk onverwacht een zetel, maar dankzij een restzetel komen de sociaal liberalen waarschijnlijk alsnog op 3 zetels uit. Het CDA haalde exact hetzelfde aantal stemmen als in 2014, wat procentueel lager uitpakt maar behoudt wel zijn 2 zetels. GBZ werd bijna in tweeën gehakt. De lokale partij kon niet profiteren van de landelijke trend en houdt 1 zetel over. Maaike Koper had voor haar partij meer in gedachten, de PvdA echter blijft opnieuw steken op 1 zetel. Willem Paap van Sociaal Zandvoort, die zowel in 2010 als in 2014 met de restzetel in de raad kwam, verliest die nu waarschijnlijk ten gunste van D66; het scheelt slechts een paar stemmen. Deze voorlopige uitslagen zijn onder voorbehoud!

Nieuwe partijen
De PVV deed voor het eerst mee in Zandvoort. Met zijn Zandvoortse voorman Marco Deen behaalde de partij van Geert Wilders bijna 10% van de stemmen en komt met 2 zetels in de nieuwe raad. Als goede tweede kwam GroenLinks uit de bus. De partij van lijsttrekker Karim El Gebaly komt na een afwezigheid van 4 jaar terug in de Zandvoortse gemeenteraad met 7,7%, goed voor 1 zetel. Amsterdam aan zee en Queer behaalden allebei te weinig stemmen en komen niet in de nieuwe raad.

Raadsakkoord
De bal ligt nu bij Joop Berendsen die de aanzet voor onderhandelingen voor een nieuw college zal moeten geven. Hij wil in ieder geval inzetten op een breed gedragen raadsakkoord. Dat meldde hij woensdagavond in een overvol theater De Krocht, waar de gemeente Zandvoort de uitslagenavond georganiseerd had. Hoe hij een nieuw college ziet, is vooralsnog niet bekend. D66 voorman Gerard Kuipers pleit voor vier wethouders, maar geeft wel aan dat hij nu niet aan zet is.