Provincie sleept Zandvoort toch voor de rechter om toegangsweg bij circuit

Inspanning van OPZ om dit te voorkomen mag niet baten: Provincie sleept Zandvoort toch voor de rechter om toegangsweg bij circuit

PVV, D66, OPZ en GroenLinks wilden dat er geen gemeenschapsgeld werd gestoken in een weg die ook voor commerciële doeleinden zou worden gebruikt. Het stuk asfalt t.b.v. deelnemers F1 en veiligheidsdiensten kostte Zandvoort namelijk zo’n half miljoen euro en zou de gemeente relatief weinig opleveren. Ook de provincie reageerde er afwijzend op.

Het college werd door partijen dringend verzocht om alleen toestemming te geven voor het gebruik van de weg tijdens de Formule 1 en dus af te zien van de overige ruim 40 dagen. Wethouder Ellen Verheij- de Haas beschouwde dat als een gebrek aan vertrouwen en het college belandde in een bestuurscrisis. Het Zandvoortse college kwam er door ten val

Uiteindelijk leidde het tot een nieuw college met een nieuwe ‘F1-wethouder’, Raymond van Haeften. Het was voor D66 en GroenLinks reden om hun bezwaren in te trekken en zij verklaarden zich alsnog bereid om in te stemmen met commercieel gebruik van de weg waaraan een half miljoen euro aan gemeenschapsgeld werd besteed.

In een motie van OPZ en PVV riepen beide partijen in de raadsvergadering van 20 april jl. het college op om de goede verhouding met de provincie niet op het spel te zetten, zich niet langer te verzetten tegen de bezwaren van de provincie en geen rechtszaak te riskeren. Wethouder Van Haeften wilde hier niets van weten en vertelde de raad dat de relatie met Gedeputeerde Jeroen Olthof nog steeds uitstekend was, dat de onderhandelingen nog steeds gaande waren en hij vol vertrouwen was in een goede afloop.

Het is van Haeften niet gelukt om het met de provincie op een akkoordje te gooien inzake het gebruik van de nieuwe toegangsweg tot het circuit. Was zijn relatie met Gedeputeerde Jeroen Olthof dan toch iets minder dan hij zelf geloofde? Gedeputeerde Staten kondigt vandaag namelijk aan naar de rechter te stappen.

De twijfels bij OPZ en PVV over een goede afloop blijken inmiddels dus terecht.