Algemeen
Door maatschappelijke ontwikkelingen komen er steeds meer kleine huishoudens van een of twee personen. Hier moet bij bouwplannen meer rekening mee worden gehouden.
Aangezien er in Zandvoort relatief veel ouderen wonen, is het nodig in de toenemende vraag naar seniorenwoningen – met name in de huursector – te kunnen voorzien. OPZ wil bevorderen dat ouderen, ook bij verminderde fysieke mogelijkheden, zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Door samenwerking tussen Gemeente, woningbouwcorporaties en huurdersorganisaties kunnen woningen optimaal worden afgestemd op de wensen en de behoeften van aanstaande bewoners. Door de vaak afnemende mobiliteit van ouderen is het behoud van seniorenwoningen in de directe nabijheid van winkel- en zorgcentra van groot belang.
Huisvesting van jongeren (starters), die ons dorp nu vaak moeten verlaten omdat het voor hen te duur is of simpelweg omdat er geen mogelijkheden zijn, moet gestimuleerd worden. OPZ heeft in 2016 het initiatief genomen het budget voor “startersleningen“ opnieuw beschikbaar te maken en zal dit blijven volgen. Naast nieuwbouw op het Corodex terrein moet er blijvend aandacht zijn voor vrijwillige doorstroming. Het project “Passend wonen“ wordt voortgezet.
Jaarlijks worden er nieuwe prestatieafspraken met De Key overeengekomen, het is van belang deze kritisch te blijven volgen. Daarnaast is het noodzakelijk duidelijkheid te verkrijgen over de rol van De Key in Zandvoort voor de komende jaren.
Wat moet er gebeuren :
1. De komende jaren komen er extra woningen bij m.n. voor de midden inkomens.
2. Om speculatie op de woningmarkt tegen te gaan onderzoekt Zandvoort, in samenwerking
met de regio, de mogelijkheid van een woonplicht.
3. Er worden geen sociale huurwoningen meer verkocht.
4. De Key gaat zich inspannen om met huurders te kijken of woningen nog passend zijn bij
leeftijd, inkomen of gezinssamenstelling en versoepelen mogelijkheden om te ruilen. Dwang
is daarbij uitgesloten.
5. Het budget “Startersleningen“ blijft op niveau beschikbaar.
Milieubeleid en duurzaamheid
OPZ wil verder uitvoering geven aan nationale milieuplannen en aanvullend lokale initiatieven stimuleren. Dit door o.a. toepassing van zonne-energie binnen de gemeente te intensiveren. Er zijn al veel gemeentelijke gebouwen voorzien van zonnepanelen. Het is zaak inwoners en bedrijven te stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen.
OPZ vindt voorts dat duurzame energieopwekking en het energieneutraal maken van bestaande woningen en energietransitie moet worden gestimuleerd. Bij nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen is de norm, energieneutraal en gasvrij.
Wat moet er gebeuren :
1. Ontwikkelen van lokaal milieubeleid. Zandvoort zal hiertoe actief beleid ontwikkelen op het gebied van duurzame energie, in het kader van energie- en klimaatbeleid.
2. De gemeente ondersteunt bewoners, huurders en eigenaren, met het verduurzamen van hun woningen en bedrijfspanden, onder meer door het instellen van een onafhankelijk informatiepunt.
3. Met De Key afspreken hun woningen energiearm of energieneutraal te maken.
Met een sterke groei van windenergie op zee reduceert Nederland snel en efficiënt de uitstoot van CO2. Met windenergie op zee kan aan een substantieel deel van de Nederlandse energievraag worden voldaan. Helaas heeft de Nederlandse regering daarbij gekozen voor windmolenparken dicht onder de kust in plaats van voor “IJmuiden Ver“
OPZ zal binnen de mogelijkheden die Zandvoort heeft er alles aan doen om het aanzicht van de horizon van de gemeente Zandvoort niet verder te ‘vervuilen’
Beheer en onderhoud van de openbare ruimte
Belangrijk is een integrale aanpak van de leefbaarheid. Iedereen, jong en oud met of zonder beperking moet gebruik kunnen maken van een vriendelijke leef- en woonomgeving ( onderhoud trottoirs, bomen op trottoirs, gangbare bestrating e.d.) zodat onveilige situaties worden opgeheven. Dat geldt ook voor fietspaden en het handhaven van de 30km/u limiet in wijken.
OPZ wil niet bezuinigen op het schoon, heel en veilig houden van de leefomgeving. De gemeente biedt ruimte aan duurzame innovatie en vervult hierin een stimulerende rol.
Wat moet er gebeuren :
1. Doelmatig beheer en onderhoud van de gemeentelijke wegen, straten en riolering (wettelijke eisen, bereikbaarheid, veiligheid, comfortniveau)
2. Openbare ruimte en straten zijn schoon, op drukke (zon)dagen worden prullenbakken in het centrum en boulevards meermaals geleegd om zwerfvuil te voorkomen
3. Overlast voorkomen: toestaan wat kan, handhaven wat moet
4. Meer groen in Zandvoort, bomen terug in het straatbeeld, openbaar groen van meer
kwaliteit
5. Verbeteren van de kwaliteit van de woonomgeving (openbare ruimte)
6. Kostenbesparende afvalinzameling met behoud van het huidige serviceniveau
Uiteindelijk gaat het mensen er om, in een goede gezondheid ergens prettig te wonen.
Afvalinzameling
Afvalinzameling is in beweging. Als gevolg van beschikbaarheid van nieuwe technieken is een discussie over het wel of niet scheiden aan de bron actueel. Een heroverweging ten aanzien van recentelijk getroffen maatregelen lijkt ons op zijn plaats. Door de wijziging van afvalinzameling en de toepassing van de grofvuilregeling dreigt er op diverse plaatsen in Zandvoort nu verloedering; dit moet worden tegengegaan door strakkere handhaving.
Wat moet er gebeuren :
1. Centrale afvalcontainers worden ondergronds geplaatst.
2. Vervuiling wordt bij de bron aangepakt.
3. Scheiden van afval verdient blijvend aandacht.
Rioolbeheer
Als gevolg van klimaatverandering is er extra aandacht nodig voor ons rioleringsstelsel om “water op straat” als gevolg van de naar verwachting vaker voorkomende hevige regenbuien te beperken.
Damherten
Besluiten over de gewenste omvang van de hertenpopulatie worden elders genomen (daar gaat Zandvoort niet over). Gezien de aanwezigheid van herten in het dorp vindt OPZ het wel nodig om nog duidelijker te waarschuwen voor het risico op ongelukken in het verkeer. Het leidt n.l. nog te vaak tot schade en erger voor zowel mens als dier.